Petra vavříková/ 10 června, 2024/ Aktuality

TJ Sokol Poruba oslavil v neděli 9.6.2024 neuvěřitelných 130 let od svého založení v roce 1894. Výbor jednoty spolu s členkou volejbalového oddílu Adélou Repákovou uspořádali v areálu sokolovny oslavy a všichni doufali, že počasí bude na tuto akci ideální. A bylo. Po noční bouřce se mohli organizátoři pustit do příprav tak, aby od 14:00 hodin mohli přivítat jak naše sokoly, tak vzácné hosty a ostatní návštěvníky, kteří našli cestu do porubského Sokola.

Areál byl rozdělen na oficiální část oslav – hokejbalové hřiště s tribunou, dětskou zážitkovou zónu na louce a gastro/hudební zónu na ploše u sauny. Celý areál byl vyzdoben červeno bíle a oslavy mohly začít.

Ve 14:00 zahájil akci moderátor DJ Radovan a starosta jednoty Přemysl Blaha přivítal všechny přítomné a pozvané hosty. Za město Ostrava to byl Pavel Bochnia a za Župu moravskoslezskou bratr Petr Szalaczi. Dalším vzácným hostem byla dvojnásobná stříbrná medailistka z LOH 1960 a 1964 ve sportovní gymnastice družstev, letos 85 letá Adolfína Tačová, která v naší sokolovně stále vede cvičení žen.

Po slavnostním zahájení přišlo na řadu ocenění našich členů za dlouhodobou činnost, resp. skvělou reprezentaci naší jednoty. In memoriam starosta jednoty ocenil dva dlouholeté činovníky TJ Sokol Poruba, bratra Antonína Balnara, bývalého starostu a bratra Jiřího Klose, bývalého předsedu jednoty. Za oba převzali čestná uznání synové Antonín Balnar ml. a Martin Klos. Dalšími oceněnými za dlouholetou činnost byli: sestra Šárka Budíková za dlouholetou činnost v oddíle všestrannosti, Jiří Besta za reprezentaci TJ Sokol Poruba ve florbale, bratr Jiří Bárta, bývalý starosta a člen tenisového oddílu za dlouholetou činnost, bratr Jiří Bárta, kronikář TJ Sokol Poruba, pokračovatel v rodinné tradici, sestra Kateřina Grabovská za dlouholetou činnost v oddíle volejbalu, bratr Lukáš Grebeníček, za dlouholetou činnost a rozvoj hokejbalu v Porubě, bratr Jiří Klásek za dlouholetou činnost a starost o chalupu v Zubří, sestra Milada Kramná za dlouholetou činnost v oddíle volejbalu, sestra Drahomíra Macková a bratr Tomáš Macek za dlouholetou činnost v oddíle hokejbalu, bratr Jiří Osmančík a sestra Zdeňka Velikovská za dlouholetou činnost v oddíle házené, sestra Bohumila Pyšová za dlouholetou činnost pro TJ Sokol Poruba a dále mladí boxeři Alex Hurina a Šimon Šeděnka byli oceněni za reprezentaci TJ Sokol Poruba.

Následovalo představení některých našich oddílů. Na ploše hokejbalového hřiště se postupně vystřídali zástupci všestrannosti, mažoretek, boxu, volejbalu, florbalu, hokejbalu a házené. Tímto byla oficiální část oslav ukončena a starší účastníci oslav se přesunuli do gastro zóny, kde se k vystoupení chystal Folklórní klub Fogáš a hudební skupina Sousedi. děti se vrhly na louce k různým aktivitám. Na hokejbalovém hřišti si mohli vyzkoušet sporty jako házená, hokejbal, florbal aj. Na louce pak byly připraveny dovednostní aktivity, například chůze na chůdách a různé překážkové dráhy nebo ve spolupráci s Family park Skalka mohli vyzkoušet další dovednosti, případně si nechat cokoli namalovat na obličej. V gastro zóně, kterou zajistili Profi catering Ostrava nechyběl dostatek nealko i alko nápojů, k jídlu byl pak guláš, klobása či špekáček k opečení na našem ohništi, či dalších pochutin. Vše nám dokumentovali fotografka Štěpánka Czyžová a natáčel náš člen výboru Miroslav Hnilička. Všem mockrát děkujeme a těšíme se na další spolupráci.

To nejdůležitější, počasí vyšlo skvěle a na sokolovnu dorazilo mnoho věříme, že skvěle se bavících návštěvníků a to ať z řad členů Sokola a jejich rodinných příslušníků, tak i okolních obyvatel Poruby. Děkujeme všem, kdo se na oslavách 130 let Sokola Poruby podíleli, děkujeme Městské části Ostrava – Poruba za finanční a mediální podporu a těšíme se na další společné akce.

Fotogalerii od Štěpánky Czyžové najdete v nově založeném účtu Sokola Poruba na Zoneramě. Malá ukázka zde….